UUSI 9-VERSIO WINDOWS JA MAC-KÄYTTÖJÄRJESTELMILLE

Capella, maailman suosituin nuotinnusohjelma suomenkielisenä!

Capellan yli 300.000 rekisteröityä käyttäjää ei voi olla väärässä! Olipa sitten kyse soolo-, kuoro-, orkesteri- tai laajemmista partituureista, Capellalla toteutat ne helposti. Nuottien syöttö käy kätevästi näppäimistöllä, hiiripianolla, hiirellä tai midi-tiedostona. Esimerkiksi näppäimistöllä voit kirjoittaa nuotteja lähes kuin teksitnkäsittelyohjelmalla! Kirjoita 4 ja C, niin ruudulle tulostuu neljäsosa C-nuotti. Voiko aloittaminen olla näin helppoa! Ja mikä parasta: Capella on lisäksi täysin suomenkielinen!

Monien uudistusten mukana nyt myös PDF-tallennus suoraan Capellasta.

Capellan avulla pääset heti vauhtiin. Käytössäsi on kaikki mahdollinen aloittelijan apuohjelmasta aina asiantuntijan vaatimiin pitkälle kehitettyihin muokkaus-mahdollisuuksiin. Joskus tietokoneiden käyttäminen voi olla hankalaa. Sen vuoksi Capellaan on kehitetty avustaja, joka ohjaa kädestä pitäen uusien partituurien laatimisessa.

Capellalla soitat koko partituurin tai stemman kerrallaan. Voit julkaista työsi yhdellä hiiren klikkauksella, grafiikkana tekstin työstämisvaiheessa, MIDI-tiedostona ja luonnollisesti myös laadukkaana painotuotteena.

Capella on maailman suosituin nuotinnusohjelma. Siksi sinulla on käytössäsi internetissä olevat tuhannet ilmaiset partituurit, kirjoitusmuodot, grafiikkakokoelmat jne. Testit ja asiantuntijat vahvistavat Capellan tehokkuuden.

Ohjelman mukana tulee kattava opastus- ja ohjeistuspaketti, mutta julkaisemme tässä vastauksia muutamiin käyttäjiltä tulleisiin kysymyksiin.

Kysymys: Ostin suomenkielisen Capella-scan nuotinlukuohjelman, mutta se asentui saksankielisenä. Voiko kielen vaihtaa?

Vastaus: Kielen voi vaihtaa saksankielisestä suomenkieliseen ylävalikosta Hilfe Sprache Suomi, ja sen voi vaihtaa myös näppäinyhdistelmällä: Alt+L

Kysymys: Jos samalla viivastolla on kahden eri stemman nuotit (esim. sopraano ja altto) ja he laulavat eri sanoin, niin miten saan sopraanon sanat viivaston yläpuolelle, jotta ne erottuisivat alton sanoista?

Vastaus: Valitse ensin Stemma (1), sitten: Muotoile - Stemmat (laulusäkeet). Välilehdellä Laulujen säkeistöt anna kohdassa: 1. säkeistön etäisyys...: negatiivinen arvo (esim. -10 näyttää hyvältä). Kirjoita sanat kuten tavallisesti ja ne ilmestyvät nuottien yläpuolelle.

Kysymys: Olen tehnyt sekakuoronuotin, jossa ylimmällä viivastolla on sopraanon ja alton stemmat ja alimmalla viivastolla tenorin ja basson. Jos haluan että kaikki muut äänet toistuvat esim. akustisen kitaran äänellä, mutta bassoääni toistettaisiinkin vaikkapa pianon äänellä, niin onnistuuko tämmöinen? Jos kaikki stemmat ovat eri viivastoilla, niin silloinhan ei ole mitään ongelmaa, mutta jos kaksi stemmaa on samalla viivastolla, niin miten silloin toimitaan? Käytän Capellaa mm. stemmaharjoituksissa ja tällöin saisin harjoiteltavan stemman erottumaan selvästi muista stemmoista.

Vastaus: Kun neliääninen partituuri on määritelty siten, että samalla viivastolla olevat stemmat on eroteltu (ei siis merkitty sointuina), jokaiselle stemmalle voidaan määritellä eri soitin. Tässä tapauksessa avaa mallijärjestelmä ja määrittele siellä haluamallesi stemmalle esim. piano ja jätä muut stemmat ennalleen.

Jotta voisit tutustua Capellaan rauhassa omalla tietokoneella, voit imuroida viimeisimmät Capella 9 ja Capella-scan 9 demoversiot tästä.

Käytännön syistä asenna Capella omalle koti-/matka-/työkoneelle, ei palvelimelle.

Huomaa, että demo-versioon joitain ominaisuuksia on rajoitettu. Et esimerkiksi voi tallentaa sillä tehtyä partituuria.

Järjestelmävaatimukset

Windows-käyttäjät

Voidaksesi käyttää Capellaa Windows-ympäristössä tarvitset Windowsin version 11, 10, 8.1 tai 7.

Imuroi itsellesi tästä Capella 9 (9.0.13.1-fi) demo-versio (Windows 10)

Imuroi itsellesi tästä Capella-scan 9 (9.0.11.5-fi) demo-versio (Windows 10)

Imuroi itsellesi tästä Capella Reader 8 (Windows 10)

Imuroi itsellesi tästä CapAudio2score Fi demo-versio (Windows 10)

Imuroi itsellesi tästä Capella 8 demo-versio (Windows 10)

Imuroi itsellesi tästä Capella-scan 8 (8.0.19-fi) (Windows 10)

Mac-käyttäjät

Macintosh-käyttäjät tarvitsevat Macin käyttöjärjestelmän macOS 10.10 (Yosemite, 2014) tai uudemman.

Imuroi itsellesi tästä Capella 9 (9.0.13.1-fi) demo-versio (Mac)

Imuroi itsellesi tästä Capella Reader 8 (Mac)

Imuroi itsellesi tästä CapAudio2score Fi demo-versio (Mac)

Imuroi itsellesi tästä Capella-scan 9 (9.0.11.5-fi) demo-versio (Mac)

Imuroi itsellesi tästä Capella 8 demo-versio (Mac)

Capella ohjelman mukana ei tule painettua käyttöohjekirjaa, mutta ohjelman mukana saat digitaalisen “Ensi askeleet” mahtavan opetuspaketin ja Tutori ohjelman.

Tutori ohjelma sisältää 14 oppitunnin opetusmateriaalin malliesimerkkeineen, jonka avulla pääset perille vaativampaankin nuotinnuksen saloihin.

CAPELLA SCAN

Nuottien yksi kerrallaan naputtelu on eilispäivää. Scan tunnistaa nuotit ja tekstin tekstintunnistuksen, capellan rajapintojen (interface) ja MIDI-tiedoston avulla.

Nuottien skannauksessa on kaksi merkittävää asiaa:

 • Tunnistuksen täytyy olla ensiluokkaista, muuten koko toiminta ei maksa vaivaa. Scanilla on käytössään nuottien ja tekstin paras tunnistusmenetelmä, parempaa ei yksinkertaisesti löydy.

 • Jos jokin merkki sattuisi tunnistumaan väärin, jatkotyöstäminen käy nopeasti. Scanissa on verrattomia työkaluja hetkessä tapahtuvaan korjaamiseen.

Alan ammattilehdet ovat yksimielisiä: skannauksen laatu ja korjaamisen nopeus tekevät capella-scanista ylivoimaisen. Enää sinun ei välttämättä tarvitse edes skannata sävelmiä paperilta, sillä Capella scan lukee myös suoraan PDF-tiedostoja!

Laite- ja ohjelmistovaatimukset

Musiikin toistoon Windowsiin sopiva äänikortti. Äänikortin olisi mielellään yleisiä MIDI toimintoja samanaikaiseen musiikin vientiin ja tuontiin (jotta voit kuulla metronomin musiikkia syöttäessäsi).

MIDI-koskettimisto auttaa syöttämään nuotteja nopeasti (reaaliaikaisessa muodossa).

Riittävä kiintolevy (ainakin 128 MB). Mitä enemmän kiintolevytilaa on käytettävissä, sitä suurempia partituureja voi työstää ja sitä nopeammin capella toimii. Tällöin Capella soittaa vain valitun stemman.

Ohjelman mukana saat digitaalisen “Ensi askeleet” mahtavan opetuspaketin ja Tutori ohjelman.

Tutori ohjelma sisältää 14 oppitunnin opetusmateriaalin malliesimerkkeineen, jonka avulla pääset perille vaativampaankin nuotinskannauksen saloihin.

MUUTA MP3-TIEDOSTO HELPOSTI NUOTEIKSI

Capella Audio2Score tarjoaa:

 • minkä tahansa soitinkappaleen moniäänisen soiton tunnistuksen (paitsi lyömäsoittimia; rajoitetusti laulun; ks. alempana)
 • tunnistettujen sävelten automaattisen järjestelyn erilaisille kokoonpanoille (valittavissa: piano, jousikvartetti, vaskipuhallinkvintetti, kitara, yksiääninen jne.); alkuperäisestä riippumatta
 • ohjeita erilaisia vaikeusasteita varten pianosovituksissa; sääntöjä yksityiskohtia varten
 • järkeviä äänten jakoja stemmoihin (ei kiinteitä jakokohtia, vaan linjanrakenteita)
 • tahtiviivojen tunnistusta (haluttaessa korjattavissa)
 • sävellajin tunnistusta (haluttaessa korjattavissa)
 • virityksen tunnistusta (perussävel a')
 • automaattisen paikallisen enharmonisen muunnoksen („fis“ vai „ges“?) tunnistusta harmonisen ympäristön mukaan
 • nuottien määriteltävän muotoilun (sivun koko, tahtinumerointi, ...)
 • nuottien transponoinnin tarvittaessa
 • kaikki asetukset reaaliaikaisessa esikatselussa
 • tunnistettujen nuottien laadukkaan soiton Soundfontin avulla (capella-tune)
 • tuloksen tarkistuksen kuuntelemalla samanaikaisesti alkuperäisen kanssa (mikseritoiminto), halutussa tempossa (Time Stretching)
 • luettava formaatti (audio): MP3, WAV; WMA (vain Windows)
 • vietävä formaatti (nuotit): CapXML (capella), MusicXML, PDF